Шановні відвідувачі! Ми раді вітати вас на сайті міста Підволочиськ!

Підволочиськ — стародавнє містечко, перша згадка про яке датована 1463 роком. У нестримному потоці важливих і дріб’язкових подій швидко минали роки і сторіччя, у вічність відходили страшні воєнні трагедії, зазнавали безслідної руїни рукотворні споруди, невпізнанно змінилося обличчя населеного пункту.

Сьогодні він відроджується, живучи по принципах об’єднання і творення, прагнучи вирішувати головні завдання свого стратегічного плану. Він невпинно міняється. І в єдиній та неповторній суті стародавнього і сучасного Підволочиська з’являється все більше нових граней.

Автор та власник сайту:
Кіндрат Дмитро Юрійович
Пошта:
Skype: Dmytro.Kindrat
Телефон: +38 (096) 101 29 65

 

Про сайт
  • Неофіційний

    Сайт містечка Підволочиськ

Сайт на реставрації.

Тимчасово можуть не працювати або некоректно відображатися сторінки.

Уста мовчать, лиш серце промовляє (роздуми перед Святою Плащаницею) Друк e-mail
(0 Votes)
«Гомін Волі» П'ятниця, 26 квітня 2013
Автор о. Богдан Зінченко, член Національної спілки журналістів України   

Храм завмирає, коли для поклоніння виноситься Плащаниця. Глибоко-трепетне хвилювання охоплює всіх. І – безмовність. Бо навіть уславлені проповідники і богослови не могли досить повно висловити усю таїну події, яку споминаємо.

У цей момент згадуємо страждання Спасителя, Його хресну смерть і поховання. Перед нами пройшли всі страхіття Страстей Христових, ми побачили і відчули жорстокість, підступність і чорну невдячність тих, кому Господь і Учитель робив тільки добро і благо, зціляв хворих, воскрешав померлих,захищав гноблених, годував, прощав, відроджував…

У нашому серці й розумі народжуються скорботно  піднесені думки, душа прагне осягнути усе, що відбувається в ці великі, неповторні і святі хвилини. Джерелом побожних думок і почуттів є Ісус Христос, який постраждав заради нашого спасіння. Його невимовна, незбагненна, божественна любов до нас, любов, що і піднесла його на хрест, аби всіх нас духовно відродити і воскресити для життя вічного, небесного.

І ніколи, ні в які години і хвилини життя ми не відчуваємо так сильно цієї любові Божої, як тепер, коли підходимо до Плащаниці, щоб цілувати рани від цвяхів на пречистих руках і ногах Господа, і щоб цілувати Євангеліє, яке так переконливо проливає немеркнуче світло на жертовний подвиг Його.

Уста Спасителя стулені. Він мовчить. Але повинна говорити і полум’яніти наша совість. Адже ми також розпинали і розпинаємо Христа своїм маловір’ям, пристрастями і пороками, забуваючи про Бога і майбутнє життя. Один чоловік часто сповідався і причащався святих Христових Таїн, але щоразу, повертаючись додому, продовжував гріховне життя. І Господь напоумив його. Якось цей чоловік побачив страховисько надзвичайних розмірів, котре почало раптом наближатися  «Хто ти такий?» - запитав переляканий грішник. «Я – той, відповіло страховисько, хто вдарив Ісуса Христа по щоці. І будь-який християнин, який свавільно грішить, зараховується до тих,   що розпинали і ганьбили Христа». Тоді зрозумів чоловік, що він своїм життям ображає свого Господа і відтоді став жити справді по-християнськи.

Тому ми, коли будемо підходити до Святої Плащаниці,  згадаймо всі страждання Господа і з покаянними почуттями наближаймось до цього Живоносного Гробу. Станьмо перед лицем зраненого, змученого Спасителя і дивлячись на голову Його, терном поколоту, скажімо: «Не допущу в думках своїх зради Тебе повіки!».

Цілуючи рани на руках і ногах Христа, скажімо: «Не буду чинити беззаконь, не піду стежкою неправди!»

Дивлячись на серце Ісуса, списом пробите, скажімо: «Полюблю Тебе, Господи, всім серцем моїм і останній мій подих на землі, останній удар мого серця належатиме Тобі!».     А цілуючи святе Євангеліє, обіцяймо: «Усе, що сказав тут Господь, вислухаю і виконаю!».

Разом з благообразним Йосифом і Никодимом, разом з мироносицями поклонімось Страстям Христовим, Його Живоносному Гробу і поцілуймо Його святі рани, з яких витекло для всього світу життя. І якщо ми з таким настроєм духовним підійдемо до цього святого місця, то тут, біля Плащаниці, справді відбудеться наша зустріч з Христом Спасителем. Він почує всі наші добрі прохання і благословить наші задуми і сподівання.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

2007–2013
Сайт містечка Підволочиськ
Всі права на статті, ілюстрації, інші матеріали належать сайту містечка Підволочиськ (їх авторам) та охороняються законом України
"Про авторське право і суміжні права".
Публікації авторів можуть не співпадати з думкою редакції cайту містечка Підволочиськ.
При використанні матеріалів посилання на сайт обов'язкове.